Loški muzej Škofja Loka

Muzej na Loškem gradu

Obiščite Loški muzej Škofja Loka v škofjeloškem gradu

Odhodi avtobusov rednih linij z Avtobusne postaje Ljubljana – dvakrat na uro.

– Vstopnice za obisk muzeja in avtobusne vozovnice so na voljo pri blagajnah AP Ljubljana, ki so odprte vse dni v letu, od zgodnjih jutranjih do poznih večernih ur.

– Spletno vstopnico za obisk muzeja lahko kupite spodaj ali v iskalniku voznega reda, hkrati z avtobusno vozovnico.

Loški grad, ki s svojo mogočno podobo vlada nad mestom … bogate muzejske zbirke.

 

Loški muzej ima svoje prostore na Loškem gradu, ki s svojo mogočno podobo vlada nad mestom. Bogate muzejske zbirke pričajo o zgodovini in sodobnosti ozemlja ob Selški in Poljanski Sori, ki je nekdaj tvorilo loško gospostvo pod oblastjo škofov iz bavarskega Freisinga (973–1803). Z arheološko, zgodovinsko, kulturnozgodovinsko, umetnostno, etnološko, prirodoslovno, športno zbirko in muzejem na prostem predstavljamo kulturno dediščino loškega območja in jo hkrati umeščamo v širši slovenski in evropski kontekst.

Prvotni grad so zgradili freisinški škofje gotovo že kmalu po prejemu loškega ozemlja. V listini iz leta 1202 je naveden kot zelo trden grad (castrum firmissimum iz Lonca). Grad je bil sedež oskrbnika ali glavarja, v njem je stanoval škof, kadar je prišel pogledati svoje gospostvo. Ob potresu leta 1511 je bil grad skoraj povsem porušen, škof Filip pa ga je dal obnoviti. Na grajskem dvorišču je bil nekdaj mogočen štirikotni stolp, katerega tlorisne mere so restavrirane. Danes je grad namenjen zbirkam Loškega muzeja, kjer si lahko ogledate zgodovinsko, kulturno, umetnostnozgodovinsko, etnološko in prirodoslovno bogastvo škofjeloškega ozemlja.

 

Spletna vstopnica: vstopnica za obisk muzeja (zgodovinske, etnološke, arheološke, umetnostno zgodovinske, prirodoslovne, itn. zbirke)

Loški muzej Škofja Loka
odrasli5,00 EUR
osnovnošolci, dijaki, študentje3,00 EUR
družine (starši in otrok ali otroci do 14. leta)10,00 EUR

 

 

Delovni čas
Loški muzej Škofja Loka
Poletni odpiralni čas
(maj - oktober)
tor. - ned.
(v jun., jul., avg. in sept. tudi ob pon.)
10.00 - 18.00
Zimski odpiralni čas
(nov. - apr.)
tor. - ned.
(v jan. le ob koncih tedna)
10.00 - 17.00
1.1., 2.1., velika noč, 1. 11. in 25. 12.zaprto

Zadnji vstop v muzej je pol ure pred zaprtjem.


 

Loški muzej Škofja Loka

 

Najdi svojo povezavo