Naslovna slika - Velika planina
Velika planina

Hitri povratni prevoz do spodnje postaje nihalke

Cesta do Velike planine je trenutno neprevozna – kmalu ponovno z vami!

Prijeten sprehod na svežem zraku med iglavci in pašniki

Velika planina ponuja številne možnosti za sprehode ter daljše pohode, ki jih po želji združite z ogledom naravnih ter etnoloških zanimivosti planine. Sprehodite se po prostranih pašnikih, poskusite odlične domače kulinarične dobrote, poiščite sneg v jami Vetern’ca ter si oglejte Preskarjev muzej v osrčju pastirskega naselja. Naužijte se svežega gorskega zraka!

Preskarjev muzej

Muzej se nahaja v pastirskem naselju in je odprt vsak dan v času pašne sezone na Veliki planini. Prepoznavna je že njegova zunanjost, saj se kot majhna, siva pastirska bajta nahaja v kamnitem odseku v naselju.

Pastirsko naselje

Pastirsko naselje velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi ter privablja številne obiskovalce vse dni v letu. Prepoznavno je po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Strehe koč so krite s značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. V kamniškem koncu pastirsko kočo poimenujejo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače pravijo »šinkel«.

Velika planina - Heardsmen settlement

Kapela Marije Snežne

Nekoliko dvignjeno nad pastirskim naseljem se nahaja kapela Marije Snežne, ki je prvotno stala na tem mestu že pred 2. svetovno vojno.

Jama Veternica in Dovja Griča

Jama Veternica je najbolje poznana naravna znamenitost planine. Sestavljata jo jami Mala in Velika Veternica, ki sta nastali ob preperevanju, ko se je porušil njun strop, kar je pripeljalo do nastanka dveh udornic. Bolje obiskana je Velika Veternica, njena posebnost pa so krpe snega, ki jih najdemo v jami tudi v poletnih mesecih.

Kamniška murka

Vijoličasto cvetico srečamo na planini najpogosteje v mesecu juniju, ko krasi zelenice Velike planine.

Za svoje osnovno rastišče je sicer izbrala sosednji Krvavec, vendar se najpogosteje pojavlja ravno na Veliki planini. Prepoznavna je po svojih, travam podobnih, listih ter vijoličasto-rožnatih cvetovih v jajčasti obliki. Je edina od murk, ki je uvrščena v Rdeči seznam ogroženih rastlin kot redka vrsta.

Turistično naselje

Turistično naselje poimenujemo območje v bližini Gostišča Zeleni Rob, kjer se nahaja večina koč, ki so namenjene turistom in so tako tudi prilagojene njihovim potrebam. Ideja za postavitev naselja se je pojavila leta 1959, ko je bil v razcvetu tako imenovani sindikalni turizem.

Velika planina - Tourist settlement

Bi potovali kam drugam?

Bled
Bled
Najbolj priljubljen turistični kraj v Sloveniji.
Preberi več
Postojnska jama
Postojnska jama
Doživite podzemni raj in spoznajte človeško ribico.
Preberi več
Ljubljana
Ljubljana
Izkusite prestolnico.
Preberi več
Škofja Loka
Škofja Loka
Muzej na Loškem gradu.
Preberi več
Brezje
Brezje
Slovensko Marijino narodno svetišče.
Preberi več
Bohinj
Bohinj
Oddahnite si od vsakodnevnega vrveža in preživite dan v zavetju Julijskih Alp.
Preberi več
Koper
Koper
Obiščite Pokrajinski muzej v Kopru.
Preberi več
Lipica
Lipica
Dom lipicancev in največja kobilarna z lipicanci na svetu.
Preberi več
Rimske Terme
Rimske Terme
Vrnite se v pravi rimski raj z edinstveno zdravilno vodo.
Preberi več
Pustolovski park Geoss
Pustolovski park Geoss
Plezajte po sedmih trasah, spustite se po orjaškem spustu, prespite v drevesnih krošnjah in se razvajajte na Gozdni čutni poti.
Preberi več