fb napis ap
Javni avtobusni potniški promet doživlja razcvet
Objavljeno 16. januar 2024, 09:10
V letu 2023 z avtobusi prepeljanih več kot 26 mio potnikov.*

Podjetje AP Ljubljana, d. d., ki upravlja osrednjo slovensko avtobusno postajo obvešča, da je bilo leto 2023, leto avtobusov ter da javni avtobusni potniški promet po treh zahtevnejših letih doživlja ponovni razcvet, tako v notranjem (domačem) kot mednarodnem cestnem prometu.

Avtobusi v javnem linijskem prevozu v medkrajevnem cestnem prometu so v letu 2023 ocenjeno prepeljali 60% več potnikov kot vlaki v RS (Vir: SURS). Avtobusi v mednarodnem cestnem prometu pa so se po treh težkih letih zaradi koronskih omejitev vrnili na podobne ravni po številu linij, ki povezujejo Ljubljano z ostalimi evropskimi mesti in tudi po številu potnikov. AP Ljubljana ocenjuje, da avtobusi mednarodnega javnega linijskega prevoza v Ljubljano pripeljejo do 20 % vseh tujih turistov na mesec. Osveščenost o uporabi javnih prevoznih sredstev in o ugodnih možnostih potovanj z avtobusi po celi Evropi, v zadnjih letih strmo narašča.

Z junijem letošnjega leta se predvidoma zaključuje obstoječe koncesijsko obdobje gospodarske javne službe javnega linijskega prevoza potnikov (medkrajevni promet). Od 1. 7. 2024 bo veljalo novo koncesijsko obdobje, ki na ravni cele Slovenije povečuje standard dostopnosti do 20 % (nove linije in okrepljene obstoječe). To pomeni, da bodo avtobusi ponudili ocenjeno 60 mio km na leto, v primerjavi z zdajšnjimi 49 mio km.

Povečanje standarda dostopnosti pomeni povečanje števila prihodov in odhodov avtobusov na ljubljansko avtobusno postajo, omenjeno in okolju prijaznejši avtobusi pa tudi pričakovano povečanje števila potnikov oziroma nadaljevanje rasti števila potnikov, ki se vozijo z avtobusi.

Poleg obstoječih prevoznikov v mednarodnem cestnem prometu je AP Ljubljana v letu 2023 v Ljubljani pozdravila tudi dva nova. V poletnem času je Ljubljano z letališčem v Zagrebu povezal hrvaški avtobusni prevoznik, ''prestolnico ljubezni'' – Pariz, pa z Ljubljano svetovno znani ponudnik okolju prijaznejše mobilnosti, BlaBlaCar oziroma BlaBlaCar Bus.

Največ linij v in iz Ljubljane še naprej izvaja prevoznik Flixbus, s pomočjo ostalih avtobusnih prevoznikov v mednarodnem prometu je iz avtobusne postaje v Ljubljani moč potovati do 3.000 mest po celotni Evropi.

Potujemo z busom – ugodno, varno, udobno in okolju prijaznejše!

Avtobus na avtocesti

*Brez upoštevanja potnikov v mestnem javnem linijskem prevozu (Vir: SURS).

Pomladanski izleti po celi Evropi

17. april 2024, 09:03

Iz ljubljanske avtobusne postaje, ki predstavlja osrednje vozlišče mednarodnih avtobusnih linij, ki povezujejo severno Evropo z južno in zahodno z vzhodno, lahko potujete z več deset različnimi avtobu

Preberi več
AP Ljubljana prejela priznanje za spodbujanje zaposlenih

22. marec 2024, 08:07

AP Ljubljana objavlja priznanje, ki ga je prejela za izobraževanje zaposlenih, spodbujanje kakovostnih odnosov med svojimi zaposlenimi-prodajalci in vami kot kupci in predvsem za to, ker najboljše zap

Preberi več
Možnost težav pri obdelovanju vlog za subvencionirane vozovnice med 1. in 3. marcem

29. februar 2024, 12:01

Geodetska Uprava Republike Slovenije bo med 1. in 3. marcem 2024 izvajala informacijsko prenovo Registra prostorskih enot in vključitev Registra naslovov. Zaradi omenjene prenove, bo moteno delovanje

Preberi več