Fontana piv Zeleno zlato

Fontana piv Zeleno zlato v Žalcu.

Fontana piv Zeleno Zlato … 1. na svetu

Fontana piv Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je tudi peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto.
V Žalcu smo želeli obstoječo zgodovino povezati s sedanjostjo in postaviti temelje zanimive turistične zgodbe za prihodnost. Rezultat vseh teh dejavnikov je Fontana piv Zeleno zlato.

Fontana piv Zeleno zlato je postavljena v mestni park, v središču mesta, ob tržnico. Osnova za arhitekturno zasnovo fontane je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih oz. dveh fontanah, eni pivski in drugi, vodni. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu.

 

Četrta sezona je v polnem razmahu!

 

Z enim vrčkom si šestkrat natočiš, ostane ti pa v trajni lasti. V Ekomuzeju pa se spoznaš s postopki pridelave zelenega zlata.

 

FONTANA + EKOMUZEJ (paketna cena - do 20 % popusta)
odrasli10,00 EUR
upokojenci9,75 EUR
Fontana piv Žalec - delovni čas
april, majponedeljek - četrtek, nedelja10.00 - 19.00
petek, sobota10.00 - 20.00
junij, julij, avgustponedeljek - četrtek, nedelja10.00 - 21.00
petek, sobota10.00 - 23.00
september, oktoberponedeljek - četrtek, nedelja10.00 - 20.00
petek, sobota10.00 - 21.00
Ekomuzej Žalec - delovni čas
torek - petek9.00 - 17.00
sobota9.00 - 12.00
ponedeljek, nedelja, praznikizaprto


Žalec je mesto v Sloveniji, gospodarsko in upravno središče v istoimenski občini. Kraj leži v Savinjski dolini in je mesto od 1964. Od konca 19. stoletja velja za središče slovenskega hmeljarstva. Druge gospodarske dejavnosti so še obrt, trgovina in metalurgija (livarna zvonov).

Zgodovina mesta, kjer stoji Fontana piv Zeleno zlato

Po zapiskih je najstarejši spomenik v kraju nekdanja romanska oziroma gotska cerkev sv. Nikolaja iz 12. stoletja, ki so jo 1906 popolnoma prenovili. Od stare taborske cerkve sta se ohranila del obrambnega zidovja in obrambni stolp. Zgrajen je bil v začetku 16. stoletja. Zraven stolpa stoji cerkev sv. Nikolaja. V mestnem jedru je več stavb, ki kažejo značilnosti pozne gotike. Širčevo hišo iz 1669, v kateri je živel skladatelj Risto Savin, so leta 1972 obnovili, v njej je skladateljeva spominska soba, galerija Doreta Klemenčiča Maja, galerija Savinjskih likovnikov, v pritličju pa Savinov likovni Salon ter prostori TIC-a Žalec.

Vabljeni ljubitelji hmelja, piva in odličnih okusov – Fontana piv Zeleno zlato vabi.

 

 Dobrodošli v Žalcu, v objemu zelenega zlata!

 

“Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“

Najdi svojo povezavo