Fontana piv Žalec

Fontana piv Zeleno zlato

INFO center 1991
INFO center 1991
INFO center je dosegljiv od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00 uro. Pokliči 1991 za informacije in potrdila o cenah, mednarodne povezave in vsem o IJPP.

Prva fontana piva na svetu

Fontana piv je za letos zaprla svoje pipe, vidimo se prihodnje leto!

Fontana piv Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je tudi peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto.

Fontana piv je postavljena v mestnem parku, v središču mesta, ob tržnici. Osnova za arhitekturno zasnovo fontane je simbolna hmeljska kobula, ki se izraža v dveh polkrogih oz. dveh fontanah, eni pivski in drugi, vodni. Polkrogi so oblečeni v bakreno čipko, ki simbolizira peno na pivu.

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

Zanimiva muzejska izkušnja, ki vas obogati z vedenjem o hmelju in hmeljarstvu ter pivovarstvu.

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je svoja vrata odprl novembra 2009. Je pomembna turistična pridobitev za celotno Spodnjo Savinjsko dolino, saj se je tradicija hmeljarstva in pivovarstva v teh krajih živi že od leta 1876.

Osrednji muzej, ki se nahaja v prostorih nekdanje sušilnice hmelja, je urejen v štirih nadstropjih. Obiskovalec v njem spoznava prehrano, oblačila, običaje, številne  hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Zbirka je nastala s pomočjo družin, ki živijo s hmeljem, njihove dokumentacije, fotografij in spominov. Ime ekomuzej izhaja iz njegove povezanosti z okoljem in ljudmi.

O mestu Žalec

Žalec je gospodarsko in upravno središče v istoimenski občini. Kraj leži v Savinjski dolini in je mesto od 1964. Od konca 19. stoletja velja za središče slovenskega hmeljarstva. Druge gospodarske dejavnosti so še obrt, trgovina in metalurgija (livarna zvonov).

Žalec se v pisnih virih prvič pojavi kot Saxenburc in Sachsenwelde leta 1182 (kot Saschenvelde leta 1232 in Sachsenfelde leta 1256). Srednjeveška nemška imena temeljijo na ljudski etimologiji iz slovenskih imen. Žalec najneverjetneje izhaja iz množinskega rodilnika Žalci, ki temelji na imenu Zal. Žalec naj bi tako pomenil ‘Žalovi potomci’ (wikipedia)

Dobrodošli ljubitelji hmelja, piva in odličnih okusov!

Dobrodošli v Žalcu, v objemu zelenega zlata!

Najdi svojo povezavo