Brezje

Brezje

INFO center 1991
INFO center 1991
Pokliči 1991 za vse informacije o voznih redih, cenah vozovnic, za rezervacijo sedeža ...

Slovensko Marijino narodno svetišče Marija Pomagaj na Brezjah

Prelepo svetišče Marije Pomagaj na Brezjah se je skozi čas nekajkrat spreminjalo. Raslo je od majhne cerkvice sv. Vida s pripadajočo Marijino kapelo do Slovenskega Marijinega narodnega svetišča – Bazilike Marije Pomagaj.

Čeprav je romarska pot k Mariji Pomagaj na Brezje ena najmlajših na Gorenjskem, je že stoletje in pol naša najpomembnejša božja pot.

Muzej jaslic Brezje

Edinstvena zbirka, ki vsebuje preko 450 različnih eksponatov – jaslic z vseh koncev sveta.

V sprehodu skozi deset prostorov Muzeja jaslic Brezje se srečamo z zgodovino jasličarstva, spoznamo pomen posameznih jasličnih figur in prizorov, občudujemo različne načine in materiale za izdelavo jaslic. Muzej jaslic Brezje se nahaja v nekdanjem samostanskem hlevu in izvorna namembnost prostorov je v Muzeju še vedno vidna.

Kako priti tja?

Brezje je enostavno in neposredno dosegljivo z avtobusom iz Avtobusne postaje Ljubljana. Od ponedeljka do sobote so odhodi na vsake 30 minut, med 5:30 in 21:00. Ob nedeljah imate na voljo 20 odhodov med 6:00 in 21:00.

Avtobusna postaja je Črnivec pri Radovljici – kilometer od bazilike.

Preverite točni vozni red in opravite nakup preko voznega reda. Vpišite “Črnivec pri Radovljici” kot izstopno postajo.

Čudežna ozdravljenja

Mnogi romarji poročajo o izrednih dogodkih, ki so se jim zgodili na Brezjah ali po priprošnji Marije Pomagaj.

Prvi čudeži ozdravljenja so se zgodili 50 let po vzpostavitvi božje poti in tudi danes se dogajajo bolj ali manj izpričani.

Vsakodnevno pa se na Brezjah dogajajo čudeži spreobrnjenja pri spovedi, ko tisoči iščejo mir srca in ga po Božjem posredovanju tudi prejmejo.

Sobotna procesija lučk

Mariji Pomagaj v zahvalo in priprošnjo se vsako soboto po večerni maši (od bele nedelje do vseh svetih) zbiramo pri procesiji z lučkami.

Vabimo vas, da se nam pridružite pri čaščenju Najsvetejšega, rožnem vencu in procesiji z lučkami – vsako soboto po večerni sveti maši, ki je ob 19.00 (18.00 v zimskem času).

Doživite mir

Trg pred Baziliko se nadaljuje v Park miru s kipom Svete družine in križem, pogled pa seže naprej do Julijcev z očakom Triglavom in desno na pogorje Karavank.

V parku so občasne razstave, kraj pa vedno vabi k oddihu in duhovni poglobitvi ob lepotah stvarstva.

O Križevem potu

V galeriji samostana je na ogled križev pot ruskega akademskega slikarja Nikolaja Mašukova, ki je na poti iz domovine sam doživel marsikatero postajo trpljenja.

Brezje, Slovensko Marijino narodno svetišče

Najdi svojo povezavo