Piškotki

INFO center 1991
INFO center 1991
Pokliči 1991 za vse informacije o voznih redih, cenah vozovnic, za rezervacijo sedeža ...
Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

 

Kaj piškotki počnejo?

Uporaba spletnih piškotkov je v spletni produkciji običajna in zaželena. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev, kot so shranjevanje potrdila o registraciji, uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno. Brez uporabe piškotkov tudi ne bi bilo mogoče meriti obiskanosti spletnih strani. Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je zaradi njih hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je bolj učinkovito in prijazno.

 

Kako upravljati piškotke?

Uporabnik v vsakem času ohranja popoln nadzor nad piškotki, saj jih lahko kadarkoli izbriše, omeji ali povsem onemogoči. Navodila, kako to stori, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Vi torej odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na svoji napravi. Nastavitve zanje lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku:

Piškotki torej niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z zakonodajo (ZEKom-1) nastajajo spremembe pri obveščanju oz. soglašanju obiskovalcev z njihovo uporabo. Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

 

Seznam piškotkov na spletni strani AP Ljubljana
Ime piškotkaPonudnik storitveRok hrambeNamen(opis)
PHPSESSIDAP LjubljanasejaSistemski - sejni
cookie_notice_acceptedAP Ljubljana1 mesecObvestilo o rabi piškotkov
pll_languageAP Ljubljana1 letoJezik spletne strani
wordfence_verifiedHumanAP Ljubljana1 danVarnostni sistem
wfvt_********AP LjubljanasejaVarnostni sistem
_gid, _gatGoogle Analytics1 danAnaltika
_gaGoogle Analytics1 mesecAnaltika
_gadsGoogle18 mesecevOglaševanje
CONSENTGoogle20 letOglaševanje
NIDGoogle5 mesecevOglaševanje
OGPCGoogle60 dniOglaševanje
CONSENTGoogle20 letOglaševanje
1P JARGoogle30 dniOglaševanje
NIDGoogle60 dniOglaševanje
IDEdoubleclik.net6 mesecevOglaševanje

 

 

Najdi svojo povezavo