Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

 

Kaj piškotki počnejo?

Uporaba spletnih piškotkov je v spletni produkciji običajna in zaželena. Z njo je namreč omogočena višja raven storitev, kot so shranjevanje potrdila o registraciji, uporaba spletne trgovine, preprečevanje pretiranega prikazovanja oglasnih pasic in podobno. Brez uporabe piškotkov tudi ne bi bilo mogoče meriti obiskanosti spletnih strani. Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je zaradi njih hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je bolj učinkovito in prijazno.

 

Kako upravljati piškotke?

Uporabnik v vsakem času ohranja popoln nadzor nad piškotki, saj jih lahko kadarkoli izbriše, omeji ali povsem onemogoči. Navodila, kako to stori, se razlikujejo od naprave do naprave in so na voljo na domači strani posameznega proizvajalca programske opreme. Vi torej odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na svoji napravi. Nastavitve zanje lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku:

Piškotki torej niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z zakonodajo (ZEKom-1) nastajajo spremembe pri obveščanju oz. soglašanju obiskovalcev z njihovo uporabo. Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

 

Sistemski piškotki
Ime piškotkaOpisTrajanjeDomena
PHPSESSIDsejni piškoteksejawww.ap-ljubljana.si
cookie_notice_acceptedobestilo o rabi piškotkov1 mesecwww.ap-ljubljana.si
pll_languagejezik spletne strani1 letowww.ap-ljubljana.si
wordfence_verifiedHumanvarnostni sistem wordfence1 danwww.ap-ljubljana.si
wfvt_********varnostni sistem wordfencesejawww.ap-ljubljana.si

 

Piškotki za analitiko
Ime piškotkaOpisTrajanjeDomena
DM_Sitld492, DM_Sitld4923Secid3086, DM_Sitld4923SecidT3086,MOSS / merjenje obiskanostisejawww.ap-ljubljana.si
DotMetrics.DevicKey, DotMetricsUniqueUserIdentityCookieMOSS / merjenje obiskanostisejadotmetrics.net
_gid, _gat,Google Analytics1 danap-ljubljana.si
_gaGoogle Analytics1 mesecap-ljubljana.si

 

Piškotki za oglaševanje
Ime piškotkaOpisTrajanjeDomena
_gadsoglaševanje18 mesecevap-ljubljana.si
CONSENToglaševanje20 letgoogle.com
NIDoglaševanje5 mesecevgoogle.com
OGPCoglaševanje60 dnigoogle.si
CONSENToglaševanje20 letgoogle.si
1P_JARoglaševanje30 dnigoogle.si
NIDoglaševanje60 dnigoogle.si
IDEoglaševanje6 mesecevdoubleclick.net